Φάσεις από την ιστορία της εκπαίδευσης στη Ζάκυνθο

Ο ιστορικός Νίκος Κουρκουμέλης ήταν ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου, στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων υπό τον τίτλο “Κύκλος εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης” που γίνονται σε συνεργασία με το Μεταβυζαντινό Μουσείο.

 Η διάλεξη του κ. Κουρκουμέλη είχε θέμα: «ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΤΟΥ “ΣΟΦΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟΥ” ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΗΤΑ».

Η αίθουσα της Βιβλιοθήκης Ζακύνθου ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει την ομιλία και να ανταλλάξει ευχές για τη νέα χρονιά, καθώς αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση που έγινε με τον ερχομό του 2023.

Τον κ. Νίκο Κουρκουμέλη προλόγισαν ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Συνετός και η Διευθύντρια του Μουσείου Ελενα Παπασταύρου.

Ο κ. Συνετός εξήγγειλε τον δεύτερο Κύκλο Εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης που προετοιμάζεται για τους επόμενους μήνες και η κα Παπασταύρου αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία Βιβλιοθήκης και Μουσείου στην κατεύθυνση να διαχέεται η επιστημονική γνώση στο φιλοπρόοδο κοινό της Ζακύνθου.

Ο κ. Νίκος Κουρκουμέλης με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού που προβάλλονταν  σε οθόνη,  έδωσε χρήσιμα στοιχεία τόσο για το είδος της εκπαίδευσης στο νησί μας όσο και για τους ανθρώπους που υπηρέτησαν από τη θέση του εκπαιδευτικού στη Ζάκυνθο κατά την περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας και του κράτους των Ιόνιων Νήσων. Επίσης αναφέρθηκε στη διάκριση μεταξύ της πόλης και των χωριών καθώς υπήρχαν οι αγροτικές εργασίες στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης εκτέθηκε  για πρώτη φορά η συλλογή πετρωμάτων από μετεωρίτες που δώρησε το 2022 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη ο συμπατριώτης μας Αντώνης Κουρκουμέλης, αδελφός του ομιλητή.

Skip to content