Με τη διάλεξη του καθηγητή του πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, Gert Jan Weijngaarten για τις ανασκαφές στη Ζάκυνθο, έπεσε η αυλαία του “Κύκλου Εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης” που με επιτυχία οργάνωσε τους τελευταίους μήνες η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.
Τον καθηγητή παρουσίασε στο κοινό η ομ. καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών, αρχαιολόγος Γεωργία Κουρτέση, η οποία έδωσε το περίγραμμα των ανασκαφών που έγιναν στη Ζάκυνθο τις τελευταίες δεκαετίες ενώ προλογίζοντας τον ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Συνετός, υπογράμμισε την αξία της αρχαιολογικής έρευνας τα επόμενα χρόνια για να αποκαλυφθούν, όπως είπε, όλα τα στοιχεία για την ιστορία του νησιού που βρίσκονται θαμμένα στη γη!
Ο καθηγητής Gert Jan Weijngaarten ανέλυσε το πλαίσιο των ερευνών που διεξήγαγε σε τέσσερα σημεία στη Ζάκυνθο η Ολλανδική αρχαιολογική αποστολή, την δεκαετία 2005-2015 και παρουσίασε τα ευρήματα τεσσάρων διαφορετικών περιόδων της ιστορίας, από το 1500 έως το 1050 π.χ., τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στη γειτονική Πελοπόννησσο.
Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της ανακοίνωσης του καθηγητή Gert Jan Weijngaarten ήταν η αποκάλυψη κειμένων στα ανάκτορα του Νέστορα στην Πύλο, όπου στη γραμμική γραφή υπήρχαν αναφορές σε κωπηλάτες από τη Ζάκυνθο, σε τροχούς για άμαξες από τη Ζάκυνθο, καθώς και σε ένα πρόσωπο που έφερε το όνομα “ζακύνθιος”
Σε ότι αφορά τις έρευνες στη Ζάκυνθο, αφού έγινε ανασκόπηση των προηγούμενων αρχαιολογικών ερευνών, των ευρημάτων τους και των ταφικών μνημείων, υπήρξε αναφορά στα ευρήματα των ανασκαφών στη Λιθακιά, το Βασιλικό και το παλιόκαστρο Μαχαιράδου, όπου εκτός από τα μεγάλα τείχη εντοπίστηκαν τμήματα από κεραμικά της μυκηναϊκής περιόδου με καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε ανάλογα αγγεία που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην Πελοπόννησο αλλά και στη νότιο Ιταλία.
Κατά την άποψη του καθηγητή Gert Jan Weijngaarten ο οικονομικός πρασανατολισμός των ζακυνθίων της Μυκηναϊκής περιόδου, αρχικά ήταν προς την Πελοπόννησο αλλά προς τέλος αναπτύχθηκε δυτικά, προς τις πόλεις της νότιας Ιταλίας.
Ο Gert Jan Weijngaarten επισήμανε ότι οι έρευνες περιορίστηκαν στη νότιο και κεντρική Ζάκυνθο αλλά θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι ερευνες που θα γίνουν στο μέλλον, στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του νησιού ενώ, ως ένα σημείο με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που ίσως κρύβει σημαντικές αρχαιότητες εκτίμησε ότι είναι η περιοχή της “Αρτέμιδας” στο Βουγιάτο.
Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος συνεχάρη τον καθηγητή για την γεμάτη ουσία και περιεχόμενο, ομιλία του στηλίτευσε την απουσία των τοπικών αρχών από την εκδήλωση λέγοντας ότι ενδιαφέρονται μόνο για το “κουφάρι του παναγιώτη” εννοώντας το γνωστό θέμα με το ναυαγισμένο πλοίο στα ορεινά.
Ο καθηγητής απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις του κοινού και μετά το τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε δείπνο προς τιμή του, σε γνωστό εστιατόριο της Πόλης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Μαρινάκης, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης και Γεώργιος Τσουρουνάκης, ο υποψήφιος βουλευτής Σπύρος Ξένος και πολλοί συμπολίτες μας από το χώρο των γραμμάτων και των επιστημών.