Μετά από προσπάθειες δύο ετών, στη διάρκεια των οποίων η πιο παλιά Βιβλιοθήκη της Ελλάδας ξαναβρήκε τη λειτουργικότητα της και άνοιξε τις «πύλες» της σε ερευνητές και αναγνώστες από όλο τον κόσμο, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου επιχειρεί ένα γενναίο άνοιγμα στον επιστημονικό χώρο με την καθιέρωση, για πρώτη φορά, ενός κύκλου εκδηλώσεων λόγου και τέχνης.
Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει επιστημονικές συναντήσεις και διαλέξεις από κορυφαίους και εξειδικευμένους επιστήμονες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο πρόγραμμα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή καθηγητές πανεπιστημίων, που για το σκοπό αυτό θα έρθουν στη Ζάκυνθο και θα αναλύσουν ζητήματα στα οποία κυριαρχεί η επιστημονική έρευνα και από την οποία προκύπτουν διαρκώς νέα δεδομένα.
Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στο Αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου στην κεντρική πλατεία Σολωμού και ο κύκλος θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2023.
Την έναρξη θα κάνει η Γεωργία Κουρτέση – Φιλιππάκη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I) και ομότιμη καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία θα μιλήσει με θέμα: «Γνωριμία με το προϊστορικό παρελθόν της Ζακύνθου».
Η κ. Κουρτέση-Φιλιππάκη θα αναφερθεί στα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών που έχουν γίνει στο νησί και τα στοιχεία που θα παραθέσει θα καλύψουν τρεις διαλέξεις σε ισάριθμες ημερομηνίες από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2022.
Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κ. Κουρτέση-Φιλιππάκη: «Εγκαινιάζω με τρεις διαλέξεις τον πρώτο κύκλο εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, οι οποίες θα αναδείξουν το προϊστορικό παρελθόν της Ζακύνθου. Το προϊστορικό παρελθόν αρχίζει από την Αρχαιολογία της Εποχής του Λίθου, η οποία εξετάζει την οργάνωση της ανθρώπινης κοινωνίας από την εμφάνιση του ανθρώπου έως την εποχή του Χαλκού και τους μεγάλους πολιτισμούς του Αιγαίου. Η πρώτη διάλεξη του θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 19 Νοεμβρίου, έχει σαν θέμα την εμφάνιση και την εξέλιξη του ανθρώπου και τα πρώτα του επιτεύγματα, όπως είναι η κατασκευή εργαλείων, η χρήση και διαχείριση της φωτιάς, η οργάνωση της κατοικίας, το κυνήγι και η αλιεία, η τεχνολογία, οι ταφές, η κόσμηση και η τέχνη».
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ